Intermittent fasting

Intermittent Fasting is letterlijk vertaald vasten voor een bepaalde periode. Het is een manier om het cutten/afvallen wat gemakkelijker te maken. In deze blog geven we je wat uitleg en advies over intermittent fasting. 


‘’Waarom zou ik intermittent fasting moeten gebruiken?’’

Veel mensen kunnen niet op houden met eten vanaf het moment dat ze gegeten hebben. Wat je bij intermittent fasting doet is het uitstellen van je maaltijden. Het voordeel hiervan is dat je daardoor grotere maaltijden kunt eten. Ook is het erg handig als je weet dat je avonds gaat uiteten of alcohol gaat nuttigen. Je reserveert dus macro’s voor het eten en drinken later op de dag.
Om je een beeld te geven van intermittent fasting geef ik (Sander) je hier een voorbeeld van het intermittent fasting schema wat ik zelf heb gebruikt:
06:00 uur: opstaan & water drinken

09:00 uur: koffie

10:00 uur: koffie

14:00 uur: eerste maaltijd

17:00 uur: tweede maaltijd

20:00 uur: derde maaltijd

22:00 uur: vierde maaltijd

In het begin is het niet makkelijk om het vol te houden, maar als je het een paar weken volhoudt wordt het een fijne manier om het cutten of afvallen aangenamer te maken. Uiteraard kun je ook eerder eten. Je moet even experimenteren om erachter te komen welke manier van intermittent fasting voor jou vol te houden is.  

Hoe gebruik ik intermittent fasting?

Het is vrij eenvoudig je staat op en drinkt veel water. Heel veel? Ja, ongeveer 1,5 liter. Dit zorgt ervoor dat je maag gevuld is en het gevoel van honger weg neemt. Want je kunt een hongergevoel op twee redenen krijgen. De eerste reden is omdat je geen calorieën meer hebt om te verbranden en de tweede reden is omdat je maag leeg is. Door veel water te drinken wordt je maag gevuld waardoor je hongergevoel afneemt. Je mag ook iets anders drinken dan water, zolang het geen calorieën bevat, bijvoorbeeld zwarte koffie en thee.
Je blijft (water) drinken totdat je toe bent aan je eerste maaltijd. Het voorbeeld schema is vrij extreem, je zou er ook voor kunnen kiezen om je eerste maaltijd eerder te plannen, maar dan worden de periodes tussen de maaltijden groter tenzij je meerdere kleine maaltijden hebt. Maar dit is geheel persoonlijk. Onze tip is om verschillende manieren uit te proberen om te weten welke manier jij het fijnst vindt.

Spelregels intermittent fasting

1. Drink veel, vooral als je wakker wordt. Het makkelijkste is om meteen water te drinken als je wakker wordt. Je mag eventueel ook caloriearme dranken drinken. Persoonlijk raad ik water aan, omdat het drinken van water ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft.

2. Zorg dat je met iets bezig bent. Als je bezig bent met iets heb je minder snel honger. Je gedachten gaan namelijk als je ergens mee bezig bent minder snel uit naar eten.

3. Gebruik richtlijnen die voor jou vol te houden zijn. Als je te extreem met iets bezig bent houd je het niet voor een lange periode vol.
Voorbeeld: Als je een periode van 16 uur vasten te lang vindt, mag je die periode gerust verlagen.

Conclusie

Intermittent fasting is een manier die het cutten/afvallen aangenamer kan maken. Door inermittent fasting kun je makkelijk inspelen op een avondje stappen of uiteten. Zoek een vast periode en richtlijnen die voor jou vol te houden zijn.

Mocht je meer advies/begeleiding op het gebied van voeding willen, zodat jij jezelf alleen op het trainen hoeft te focussen kun je altijd contact met ons opnemen.