9 Redenen waarom je krachttraining een kans moet geven

Krachttraining heeft ontzettend veel voordelen. Uiteraard krijg je er (als je het goed doet) een beter lichaam van. De fysieke voordelen zijn bij de meeste mensen wel bekend. Waar vele mensen echter niet bij stil staan is dat krachttraining ook veel mentale voordelen heeft. In deze blog gaan we het aan de hand van 9 redenen met je hebben over de fysieke én mentale voordelen van krachttraining.


Fysieke voordelen


– Ieder lichaamsdeel wordt sterker én breder


Als je gebruikt maakt van een goed trainingsschema komen al je spiergroepen minimaal twee keer per week aan bod. Daardoor groeit zowel je boven als onderlichaam, met als gevolg dat je gehele lichaam er beter uit gaat zien.

Tijdens een training maak je als het ware je spieren kapot. Met name als je slaapt gaat je lichaam je spieren herstellen. In het ‘’herstelproces’’ herstelt je lichaam alle scheurtjes in je spiervezels en je bindweefsel. In dat herstelproces krijg je als bonus extra spiervezels, waardoor de omvang van je spieren toeneemt.

– Stevigere botten en pezen

Al je wekelijkse trainingssessies zorgen er ook voor dat je botten en pezen steviger worden.  Tijdens trainingen moeten je spieren en vezels namelijk veel samenwerken. Tijdens elke sessie moeten je spieren en vezels samenwerken, daardoor verbetert de coördinatie tussen je botten en pezen en neemt het aantal vezels in je spieren toe. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat ook je pezen en boten steviger zullen worden.

– Hoger verbrandingsproces

Na een sessie in de sportschool gaat je lichaam zichzelf herstellen. Dat herstellen gebeurt voornamelijk op rustdagen en in je slaap. In dat ‘’herstelproces’’ verbruiken de spieren van je lichaam veel energie. Als je dus regelmatig traint gaan je spieren meer energie verbruiken, omdat ze moeten herstellen. Het herstelproces zorgt er op die manier onder andere voor dat je meer vet gaat verbranden. In shape blijven wordt op deze manier dus makkelijker.

3 andere fysieke voordelen

– Je krijgt een betere conditie.
– Krachttraining verbetert je sportprestaties.
– Je voelt jezelf fitter.


Mentale voordelen


– Méér zelfvertrouwen

Doordat je meer energie hebt en jezelf fitter voelt zit je lekkerder in je vel. Daarnaast gaat je zelfvertrouwen vanaf het moment dat je resultaat begint te zien razendsnel omhoog. Simpelweg omdat je er beter uit ziet, je kleren beter passen, overtollig vet verdwijnt en je zult regelmatig complimenten krijgen over je transformatie. Al deze aspecten versterken zichzelf tijdens je fitness journey.

– Daling stresniveau

Door je wekelijkse trainingssessies krijg je een lagere bloeddruk wat vervolgens zorgt voor minder stres. Daarnaast is tijdens je traingingssessies je focus volledig op je training gericht en heeft het een meditatief effect. Het maakt namelijk je hoofd leeg en het zorgt ervoor dat je minder prikkelbaar bent.  

Als je gestrest bent is het overigens ook verstandig om voldoende slaap te pakken. Mensen die aan sport doen vallen vaak sneller inslaap.

– Discipline

Krachttraining laat zien dat volhouden en dus discipline tonen zich na verloop van tijd terugbetaald. Je zult meerdere keren per week moeten sporten. In de sportschool moet je vervolgens iedere keer weer jezelf proberen te verbeteren (progressive overload). Daarnaast moet je ook op je voeding letten. Als je dit proces vol weet te houden ga je inzien dat discipline en toewijding zich na verloop van tijd terugbetaald. Vervolgens kun je die discipline en toewijding steeds beter toepassen op andere zaken in je leven zoals op je werk of school.

Conclusie

Krachttraining biedt enorm veel voordelen zowel op fysiek als mentaal gebied. Wij van SF Lifestyle willen je dan ook echt op het hart drukken dat krachtraining écht het proberen waard is.

Mocht je hulp nodig hebben, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet (er zijn namelijk nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden) kun je ons altijd mailen. Wij helpen je graag bij jouw proces om gespierder en gezonder te worden.

Wij begeleiden je graag op het gebied van voeding en training. Onze onlinebegeleiding zorgt ervoor dat jij je alleen hoeft te focussen op je techniek en het verleggen van je grenzen tijdens je trainingssessies.