#1 Road to NK Powerlifting: Vertraging

 

Ieder jaar testen Sander en ik (Frank) op 31 december en 1 juli onze 1RM (One Repetition Max). De 1RM metingen vond ik zo leuk om te doen, dat het me deed besluiten om eens gerichter op kracht te gaan trainen.

 

Nederlands Studenten Kampioenschap Powerlifting

Aan de hand van het 5X5 StrongLifts schema van Mehdi besloot ik toe te werken naar het Nederlands Studenten Kampioenschap Powerlifting. (Het NSK georganiseerd door T.S.K.V. SPARTACUS vindt op 14 oktober plaats in Tilburg.)

Nadat ik mezelf had ingeschreven plande ik meteen al mijn trainingen tot 14 oktober in. Mijn voorbereiding begon op 10 juli 2017 en zou stoppen op 29 september.  Op 2, 3 en 4 oktober zou ik vervolgens mijn 1RM’s testen voor de wedstrijd. De dagen daarna wilde ik rustig aan doen om 14 oktober uitgerust en fit bij de wedstrijd te verschijnen.

De eerste weken

De eerste trainingen waren niet intensief door de lage start gewichten. Ik werkte daarom enorm aan het verbeteren van mijn techniek. Bij iedere sessie filmde ik steeds mijn 2e en 5e set. Daarnaast vroeg ik mijn gym buddy’s om feedback en keek ik veel naar ervaren lifters als Dogan Tekin en Maxx Chewning. Vooral de techniek van mijn squat, barbell row en deadlift verbeterden in de eerste weken enorm.

Doelstelling

Naarmate de trainingen zwaarder werden besloot ik een lifting belt, knee sleeves en wrist wraps te kopen. Ik werkte hard en bleef iedere training het gewicht verhogen.
Naarmate de weken vorderden besloot ik om met een doel richting het NSK te gaan. Ik wilde 300 Wilks punten behalen en mezelf op die manier kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap dat op 9 en 10 december plaatsvindt bij de S.A.P. Cup in Veldhoven.

-66KG klasse

Wilks punten worden berekend aan de hand van je totale score bij de squat, deadlift en bench perss. Het totale gewicht vervolgens door een formule gehaald die rekening houdt met je lichaamsgewicht. Ik train voor de -66KG wedstrijdklasse. Op dit moment weeg ik 61,2 kg bij een lichaams’lengte’ van 1 meter 66.

Kilo’s

In week 7 (voor de blessure) van mijn voorbereiding tilde ik de volgende kilo’s met de volgende techniek:
– Squat                      100KG           5X5  (In het filmpje maak ik onbewust 6 herhalingen)
– Bench Press            72,5KG          5X5
– Barbell Row            60KG             5X5
– Overhead Press      42,5KG          5X5
– Deadlift                  102,5KG         1X5

Grote tegenslag; blessure

Helaas stokt mijn voortgang echter al een tijdje door een blessure.
Al een paar weken train ik met wat pijn rondom mijn rechter schouderblad, daardoor ontwijk ik al meerdere weken bijna alle oefeningen.

Eerst dacht ik dat het gewoon een bult/ontsteking was. Het bleef echter na een weekje rustiger aan te hebben gedaan nog steeds een harde bult (alsof mijn bot uit mijn schouderblad steekt.)
Dit deed mij besluiten naar de huisarts te gaan. Daar werd ik meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis moest ik vervolgens een echo en röntgenfoto laten maken. Uit de resultaten van het ziekenhuis bleek dat er niets gebroken, gescheurd etc. is rondom mijn schouderblad. Ik werd echter wel doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Bij de fysiotherapeut kreeg ik te horen dat het zeer waarschijnlijk een flinke ontsteking is.
Mijn rechterkant van mijn schouderblad, boven-en onderrug werd tijdens de fysiobehandeling flink aangepakt. Ik kreeg te horen dat ik weer rustig aan mag beginnen met trainen. Over twee weken bekijken we vervolgens hoe mijn lichaam daarop reageert.

Wat nu?

Even vreesde ik dat ik het NSK aan mij voorbij moest laten schieten. Waarschijnlijk kan ik ondanks een belabberde voorbereiding toch gewoon deelnemen. Hoewel ik al ruim vier weken amper heb kunnen trainen, wil ik de wedstrijdervaring toch graag opdoen.

Stay tuned !

Frank van Tulden.