#2 Road to NK Powerlifting: Nederlands Studenten Kampioenschap

Road to NK

Eerste wedstrijd

Na een voorbereiding van ruim 12 weken met veel ups en downs was het zaterdag 14 oktober zover; mijn eerste powerliftwedstrijd. Het Nederlands Studenten Kampioenschap georganiseerd door TSKV Spartacus
Samen met Sander vertrok ik zaterdag al vroeg in de ochtend naar Tilburg voor de weging. Ik woog 60.7 kilo bij aanvang van de wedstrijd. Daar moeten bij een volgende meeting dus nog wel wat kilo’tjes bij.
Na een uitgebreide warming up en een flinke koolhydraat inname begon ik rond kwart over elf uur aan mijn eerste oefening.

Squat

De eerste oefening die ik moest gaan doen was de squat. De squat was tegelijkertijd ook meteen de oefening waar ik het meeste vertrouwen in had. Twaalf weken lang heb ik namelijk drie keer per week 5 sets van 5 herhalingen gesquat. Tijdens mijn 1 repetition max training (een week voor de wedstrijd) bleek al dat mijn squat daardoor met 15 kilo verbeterd was.

De eerste poging (105 kg) deed ik bewust met een laag gewicht, zodat ik kon wennen aan de omstandigheden en er zeker van was dat de poging zou lukken.
Omdat zowel mijn eerste als tweede beurt (115 kg) vlekkeloos verliep besloot ik om bij mijn derde beurt voor een persoonlijk record (125 kg) te gaan. Dat bleek een goede keuze want ook bij mijn derde poging kreeg ik drie groene lichten van de jury.

Bench Press

In de bench press (bankdrukken) had ik een stuk minder vertrouwen. Normaal gesproken is dat juist een oefening waar ik vrij goed in ben. Tijdens mijn voorbereiding liep ik echter een blessure op waardoor ik meerdere weken niet kon bankdrukken.
Uiteraard ging ik wel gewoon vlammen, want aan smoesjes hebben we niets.

De eerste poging deed ik net als bij de squat bewust erg licht (75 kg) zodat ik kon wennen aan de regels die gelden bij het bankdrukken. Ik moest mijzelf namelijk houden aan drie commando’s. De scheidsrechters bepalen wanneer je mag beginnen met de oefening, als je eenmaal begonnen bent moet je de barbell net boven je borst stilhouden en vervolgens bepaald de scheids wanneer je de barbell omhoog moet duwen. Daarna bepaalt hij wanneer je de oefening mag beëindigen.

Zowel mijn eerste als tweede poging (82,5 kg) gingen goed. Bij de derde poging besloot ik wat risico te nemen door voor een gewicht (87,5 kg) te kiezen dat ik nog nooit via de officiële commando’s gelift had. Helaas bleek het risico te groot. Ik had te weinig controle over het gewicht om de barbell terug te kunnen brengen.

Deadlift

De derde en tevens laatste oefening was de deadlift. In deze oefening had ik vrij veel vertrouwen. Tijdens de voorbereiding heb ik de deadlift een paar weken moeten skippen, maar tijdens mijn 1 repetition max training verbeterde ik mijn persoonlijke record alsnog met 10 kilo.

Net als bij de bovenstaande oefeningen deed ik de eerste poging licht (120 kg). Hoewel er bij de deadlift geen commando’s gelden (je moet de barbell alleen enigszins gecontroleerd terug naar het beginpunt brengen) wilde ik alsnog eerst even wennen aan de situatie.

Mijn tweede beurt (127,5) verliep net als de eerste poging vlekkeloos. Dat deed mij besluiten om de dag met een persoonlijk record te gaan beëindigen. Ik was echter al tot de conclusie gekomen dat ik net te weinig Wilks punten zou gaan behalen om mijzelf te kunnen kwalificeren voor het NK. Daarom besloot ik om niet helemaal ‘balls to the walls’ te gaan. Ik koos ervoor om 132,5 te gaan liften. Dat ging vrij vlot (hoewel de foto iets anders laat zien haha). De jury was het daarmee eens en gaf mij drie groene lichten.

Te weinig voor het NK

Het totale gewicht van mijn drie beste beurten eindigde op 340 kg. Met een lichaamsgewicht van 60.7 kg zorgt dat ervoor dat ik 286.94 Wilks punten behaalde. Dat is helaas net te weinig om mijzelf te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap Powerliften. Daarvoor heb je in mijn gewichtsklasse namelijk een minimum van 300 Wilks punten nodig.

Vertrouwen in de toekomst

Ik moet nog veel stappen gaan maken vergeleken met de nummers 1 en 2 van de meeting. Gelukkig ben ik nog jong en kán ik nog vele stappen maken. Ik heb (als het goed is) nog vele jaren te gaan en heb daarom veel vertrouwen in de toekomst.


‘’ The journey will continue, and so will I.’’  

Frank van Tulden