Marathon Eindhoven

Afgelopen jaar heb ik met een van m’n beste maten Wouter (rechts te zien op de foto) de halve marathon gelopen.

Dit ging ons zonder echt veel cardio training te hebben gedaan eigenlijk best goed af. We begonnen te fantaseren over het lopen van de hele marathon. Fantaseren werd vervolgens actie ondernemen, om ervoor te zorgen dat we het ook echt gaan doen. Hoe? Door ons in te schrijven, er was daardoor geen weg meer terug.

 

De trainingen

Natuurlijk heb ik als voorbereiding veel hardgelopen. Al heb ik de laatste 2 weken van het trainen pas echt lange afstanden afgelegd zoals 33, 25, 22, 19 kilometer. De week voor de marathon heb ik niet meer hardgelopen.

‘’Heb ik alleen lange afstanden gelopen?’’

Nee, naast lange afstanden heb ik ook getraind op hoge intensiteit. Zoals een hoger tempo of HIIT (high intensity intervaltraining). De hardlooptrainingen gingen ten koste van mijn krachttrainingen. Ik heb dit wel geprobeerd zoveel mogelijk te beperken maar 8-10 keer sporten in de week is zwaar.

 

Voeding

Voeding speelt een zeer belangrijke rol tijdens cardio training. Tijdens een uur intensief trainen kun je wel 1000 tot 1200 calorieën verbranden. Daarom at ik vaak op trainingsdagen meer dan op niet-trainingsdagen (vooral koolhydraat rijk voedsel). Ik heb geprobeerd mijn gewicht laag te houden, omdat dit zijn voordelen heeft tijdens het hardlopen.

Twee dagen voor de marathon heb ik vooral koolhydraten gegeten zoals bruinbrood, volkoren pasta’s en zilvervliesrijst. Op de dag zelf heb ik één banaan, krentenbollen en wittebroodjes met hagelslag en stroop gegeten. Natuurlijk niet te veel want dat loopt niet fijn. Het valt misschien op dat het eten op de dag zelf vooral bestaat uit suikers. Dit komt omdat deze sneller worden opgenomen dan bijvoorbeeld bruinbrood of havermout. Tijdens de marathon werd er ook van alles aangeboden zoals: fruit, sportdrank en energy gel. Tip: maak hier vooral gebruik van het zorgt voor energie.

 

Equipment

Wat voor materialen je gebruik is geheel persoonlijk. Wat ik zeker aan heb als ik ga hardlopen is een broekje met binnen legging, omdat je bovenbenen dan niet tegen elkaar schuren.
Misschien wel het belangrijkste materiaal zijn de schoenen. Ik raad je aan om geen schoenen te kopen omdat ze er mooi uitzien maar koop schoenen omdat je er goed op loopt. Je kunt het beste naar een sportwinkel waar ze een loopanalyse doen, deze winkels hebben meestal een loopband en zien zo, wat voor schoen het beste bij jou past.
Als laatste heb ik hardloopsokken, dit zijn vocht afdrijvende sokken en deze sokken hebben ook geen naad. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van blaren.

 

Blessures

Natuurlijk zijn er ook blessures geweest (anders zou het te makkelijk zijn). Al vielen de blessure reuze mee. Een pees in m’n kuit die vast zat en twee spieren die ontstoken waren. Door blessures heb ik anderhalve week van de trainingen overgeslagen. Oja, en hééééél veel blaren.

 

De marathon Eindhoven

Mijn wekker stond om half 8, maar al om 6 uur werd ik wakker door de spanningen. Om 9 uur gingen we richting Eindhoven, rond kwart voor 10 stonden we klaar voor de start in ons startvak.

De eerste 30 kilometer gingen eigenlijk zonder problemen, er was veel gejuich vanuit ons en vanuit het publiek. Maar op 35 kilometer stond de man met de hamer mij op te wachten. Kramp na ongeveer elke halve kilometer. Helaas heeft dat onze tijd flink beïnvloed. We liepen er een half uur langer over dan onze planning. Tot 35 kilometer lagen we zelfs voor op schema.

De laatste 2 kilometer zijn meestal het mooist, omdat er dan veel publiek is, helaas kon ik er op dat moment niet van genieten door de pijntjes die ik had. Het publiek was super!! Het was van een afstand te zien dat ik het moeilijk had maar als dan iedereen je naam begint te roepen krijg je klein boost om door te gaan. Een paar honderd meter voor de finish verkrampte mijn volledige linkse been. 3 mensen hadden aangeboden om mee te lopen naar de finish. Al met al een topervaring, super sfeer, super publiek en top georganiseerd.

 

De volgende keer?

Die komt er niet meer. Echt niet. Een halve misschien maar de hele laat ik volgend jaar aan me voorbijschieten. Maar als ik hem nog een keer zou lopen dan raad ik je aan om de week van tevoren niet op schoolkamp te gaan ;D. En zou ik op de dag zelf meer eten.
Had ik het onderschat? Nee dat denk ik niet. Ik denk dat ik te weinig rust heb gehad en er meer winst te behalen was op mijn voeding.

 

En nu?

Een paar dagen rust en dan focus ik mezelf eindelijk weer op krachttraining.

 

Shout out naar m’n klas en naar Wouter voor de steun!!