Hoelang moet ik trainen?

Deze blog gaan wij (Sander en Frank) het met je hebben over de trainingsduur van je trainingen. We willen overigens eerst vooropstellen dat de duur van je trainingen niet iets is waar je jezelf druk om moet maken. Het belangrijkste van alles is dat jij meerdere keren per week naar de sportschool gaat, je oefeningen goed uitvoert en zorgt voor progresive overload.

Maar, om je toch wat extra inzicht te geven op onze kijk op het gebied van trainingsduur, benoemen we in deze blog een aantal algemene richtlijnen.

Schema’s

Ten eerste is de duur van je trainingen afhankelijk van het schema dat je volgt. Als jij drie dagen in de week fullbody traint kun je ervan uit gaan dat je tussen de 75 en 90 minuten moet trainen. Een goed fullbody schema bevat namelijk veel compound oefeningen en deze kosten vaak meer tijd en energie dan isolerende oefeningen.

Als je een Upper-Lower of een ander split schema hanteert ben je meestal minder tijd kwijt aan je trainingen, want je traint dan in veel gevallen vier tot zes keer per week. Er zitten daardoor vaak minder (compound) oefeningen in je schema en je moet de volgende dag ook gewoon instaat zijn om te trainen.

Veel compound oefeningen in je schema (aanrader) zorgen er dus over het algemeen voor dat je minimaal een uur aan het trainen bent. Als je schema voor 80 procent uit isolerende oefeningen bestaat (geen aanrader) duurt je training vaak niet langer dan 60 minuten.

45 tot 90 minuten

Als je goed en alleen traint zonder geouwehoer ben je meestal tussen de 45 tot 75 minuten kwijt aan je work-out. Tijdens het bulken, houden wij persoonlijk de trainingen vaak langer vol dan tijdens het cutten. Ook op hypertrofie en power dagen kan de trainingsduur verschillen. Bij hypertrofie dagen zijn je rustperiodes korter, waardoor je trainingen vaak eerder klaar zijn dan op power dagen waar je juist meer rust nodig hebt omdat je traint met zware gewichten.

Al met al zorgen deze factoren er dus voor dat je over het algemeen 45 tot 75 minuten met een training bezig bent. Soms duurt het wat langer, omdat je veel moet spotten, met een vriend traint of een praatje maakt met iemand. De andere keer duurt het wat minder lang, omdat je alleen traint, minder rust neemt dan dat je normaal nodig hebt of een beetje gehaast bent.

Klaar = Klaar

Besef wel dat klaar ook daadwerkelijk klaar is. Het is in onze ogen niet nodig om iedere training bij iedere oefening tot failure te trainen of om na de training nog allemaal extra oefeningen te doen die niet in je schema staan. Er is vaak goed over je schema nagedacht en je hebt ook nog energie en kracht nodig voor je andere trainingen.

Slechts details

Nogmaals, focus jezelf niet te veel op de trainingsduur. Zorg er gewoon voor dat je meerdere keren per week naar de gym gaat, je oefeningen goed uitvoert en dat je iedere week zorgt voor progressive overload. Als je dat doet ben je al een heel eind in de goede richting. Laat je niet gek maken door teveel details. ( Dat willen wij voor je doen 🙂 )

Conclusie

De duur van je training hangt af van je schema. Over het algemeen zal je 45 tot 70 minuten bezig zijn met je trainingen. De ene keer duurt het minder lang en de andere keer juist een stuk langer. Het belangrijkste van je trainingen is in ieder geval niet de trainingsduur die je hanteert. Als jij een goed schema hebt hoef je jezelf niet te focussen op de duur van je training.

Belangrijker is dat je meerdere keren per week traint, jij je focust op de uitvoering van de oefeningen én wekelijks zorgt voor progressive overload. Dat zijn factoren die in onze ogen veel belangrijker zijn dan je trainingsduur.

 

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over de inhoud van deze blog kun je ons altijd mailen. Indien je twijfelt of je schema wel goed genoeg is na het lezen van deze blog kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag aan een goed schema dat onder andere rekening houdt met de tijd die je hebt, progressive overload en de verhouding tussen compound en isolerende oefeningen.