10 Manieren om vol te blijven houden

Vaak lukt het de meeste mensen wel om te beginnen met fitness, hardlopen, afvallen en noem maar op. Beginnen is het probleem niet. Het structureel meerdere keren per week blijven gaan is een veel groter probleem. Na verloop van tijd komen de eerste excuses; geen tijd, geen resultaat, of geen zin.

In deze blog geven wij van SFL je 10 manieren om vol te blijven houden. Na het lezen van deze blog hopen we je genoeg tips gegeven te hebben die ervoor zorgen dat fitness (of een andere sport) gestandaardiseerd zit in je wekelijkse routine.

Het grote plaatje

kijk niet naar je training alleen, kijk verder. Je traint niet omdat je moet trainen. Nee, je traint omdat je iets wilt bereiken. Je training draagt bij aan het behalen van je einddoel. Het overslaan van een training niet. Het structureel gaan naar je trainen brengt je steeds dichterbij je einddoel.

Voorbeeld:

Als jij een grote wijde rug wilt is het slim om minimaal twee keer per week weighted pull ups te doen. Als je een van de twee trainingen overslaat doe je de weighted pull ups maar één keer per week. Het overslaan van je training draagt dan niet bij aan het behalen van het grotere plaatje, namelijk die grote wijde rug.
Heb je een keer geen zin bedenk je dan waarvoor je wekelijks traint; die brede rug. Als je dan toch gaat heb je die week wel twee keer getraind en heb je ervoor gezorgd dat je rug beter geprikkeld is die week, waardoor je een stapje dichterbij die wijde rug komt.

Tussendoelen

Het is handig om tussendoelen te formuleren die bijdragen aan het bereiken van je einddoel. Het toewerken naar het behalen van je tussendoel werkt motiverend, omdat de finishlijn van de tussendoelen altijd redelijk in zicht zijn. Daarnaast geeft het behalen van een tussendoel ook een boost

Voorbeeld:

Einddoel:                                      Lopen halve marathon in 1uur en 50 minuten.
Eerste tussendoel:                       Structureel twee maanden lang drie keer per week trainen.
Tweede tussendoel:                    10 kilometer hardlopen in 50 minuten.
Derde tussendoel:                       15 kilometer hardlopen in 75 minuten.

Beloningen

Goed gedrag moet je belonen. Zo las ik laatst het volgende: ‘’Als we voor ons gedrag worden beloond, creëren onze hersenen een link tussen het gedrag en de beloning. Dat zorgt voor een automatische neiging om het gedrag vaker te vertonen. ‘’ Tiggelaar, B. E. N. (2005), P. 50. Dromen Durven Doen (10e ed.). Houten, Nederland: Spectrum.

Voorbeeld:

Je haalt je eerste tussendoel. Je hebt namelijk twee maanden lang drie keer per week getraind. Als beloning mag je nieuwe hardloopschoenen kopen of een nieuwe loopoutfit. Naast dat het je hersenen stimuleert dat drie keer in de week trainen goedgedrag is, motiveren de nieuwe schoenen waarschijnlijk ook.

Planning

Plan je trainingen in. Maak de trainingen onderdeel van je leven. Als het in je agenda staat weet je dat je op een bepaald tijdstip niet iets anders kunt inplannen. Plan al je trainingen structureel op de zelfde dag van de week in.
Bijvoorbeeld; iedere zondag om 20:00 uur plan je de drie trainingen voor de aankomende week in.

Openingstijden & afstand

Kies een sportschool in de buurt die ruime openingstijden hanteert. Als je sport in een sportschool die vroeg open is en avonds laat pas sluit is het makkelijker om je trainingen (bijvoorbeeld voor je werk) in te plannen.

Als het even kan kies dan ook voor een sportschool dichtbij huis. Je moet ervoor zorgen dat je de trainingen makkelijk in je routine krijgt. Vijftienminuten minder reistijd scheelt al snel een uur als je meerdere keren per week traint.

Maak het leuk

Heb je een zware legday voor de boeg waar je tegenop ziet? Maak de legday dan leuker. Train niet alleen je benen, maar deel je trainingsschema’s zo in dat je op legday naast je benen ook nog je lievelingsspiergroep kunt trainen. Daardoor maak je het makkelijker voor jezelf om te gaan en om te trainen. Vooraf heb je namelijk iets om naar uit te kijken en tijdens het trainen weet je dat je bijvoorbeeld bijna je armen mag trainen.

Varieer

Zorg ervoor dat je niet maandenlang op dezelfde manier traint.

Voorbeeld

Loop je drie keer per week hard? Switch dan iedere twee of drie maanden van route. Een nieuwe omgeving maakt het uitdagender en interessanter. Dit kan ervoor zorgen dat je weer nieuwe prikkels en motivatie krijgt om te gaan trainen.

Als je aan krachttraining doet kun je bijvoorbeeld iedere 10 weken veranderen van schema. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde routine te blijven volgen en alleen van oefeningen te switchen, maar je kunt er ook voor kiezen om een totaal andere routine te kiezen. Misschien vindt je de nieuwe routine leuker, zo niet is dat ook geen probleem. Doordat je even een minder leuk schema gevolgd hebt ga je het oude schema waarschijnlijk meer waarderen en knal je de 10weken daarna extra hard in de gym.

Buddy

Train samen met iemand. Naast dat je elkaar kunt motiveren om tot het gaatje te gaan ontstaat er ook een soort sociale controle. Je spreekt met elkaar af samen te trainen. Het is niet netjes om iedere keer de afspraak af te zeggen.
Kies je buddy overigens zorgvuldig uit, het is niet handig om met iemand te trainen waarvan je weet dat hij binnen no-time afhaakt.

Structuur

Zorg dat je weet wat je gaat trainen en hoe. Als je aan hardlopen doet zorg je ervoor dat je weet waar je gaat lopen, hoelang je gaat lopen en hoe je gaat lopen. Hierdoor doe je ook echt iets en heb je het gevoel dat je goed bezig bent en niet zomaar wat doet.

Ook bij krachttraining is het belangrijk om structuur aan te brengen, een goed middel om structuur in je trainingen aan te brengen is een (goed) trainingsschema.

Kort maar krachtig

Als jij een druk persoon bent die maar weinig tijd heeft om te trainen is het slim om een schema te volgen dat daar rekening mee houdt. Als je wilt afvallen, kun je bijvoorbeeld voor een HITT cardio schema kiezen. Bij krachttraining is het verstandig om een fullbody schema te volgen met veel compound oefeningen erin als je maar een paar keer per week kunt trainen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren die je kunt gebruiken om je wekelijkse trainingen vol te blijven houden. Het is verstandig om een paar van de bovenstaande manieren uit te kiezen en deze te combineren. Op die manier moet het mogelijk zijn om je tussendoelen en uiteindelijk je einddoel te bereiken.

Mocht je na het lezen van deze blog nog met vragen of opmerkingen zitten kun je ons altijd mailen. Ook als je jezelf niet druk wilt maken over het maken van een gestructureerd trainingsschema dat rekening houdt met jouw drukke levensstijl kun je contact met ons opnemen.

Succes!